ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΕΚΤΙΟΜΕΝΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΕΚΤΙΟΜΕΝΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Καταχώρηση 2013/10/20

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει περιπτώσεις στις οποίες υπολογίζονται ευεργετικά υπέρ του κρατουμένου οι ημέρες εκτιόμενης ποινής φυλάκισης. Με τον τρόπο αυτό ο κρατούμενος είναι δυνατόν να αποφυλακισθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα με εφαρμογή των κατωτέρω αναφερόμενων διατάξεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με το 105 παρ. 7 ΠΚ, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν.3904/2010, κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα κρατουμένων που πάσχουν από ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα ή από νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση και από φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής.

Το ίδιο ισχύει και: α) για κάθε πάθηση που το διαπιστωμένο από υγειονομική επιτροπή «ποσοστό αναπηρίας είναι 67% και άνω,» β) για τις κρατούμενες μητέρες για όσο διάστημα έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους. Για τον ευεργετικό υπολογισμό αποφασίζει ο κατά το Σωφρονιστικό Κώδικα αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, μετά από αίτηση του κρατουμένου και πρόταση του Συμβουλίου Εργασίας Κρατουμένων. Η συγκεκριμένη διάταξη διαμορφώθηκε ως ανωτέρω με το άρθρο 67 παρ.1 Ν.4139/2013,(ΦΕΚ Α 74/20-03-2013), οπότε και ορίσθηκε ότι αρκεί ποσοστό αναπηρίας 67% και όχι 80%, όπως ίσχυε μέχρι τότε.

Άρθρο 25 παρ. 1 του Ν. 2058/1952

Επίσης με το άρθρο 25 παρ. 1 του Ν. 2058/1952 ορίζεται ότι για τους κρατουμένους, κάθε ημέρα εργασίας ή συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να υπολογίζεται ευεργετικά κατ’ανώτατο όριο μέχρι δύο ημέρες. Για τους μεταξύ αυτών υποδίκους, οι ημέρες που έχουν υπολογισθεί ευεργετικά λαμβάνονται υπόψη μόνο στην περίπτωση καταδίκης τους, από την ημερομηνία έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης. Οι ημέρες που έχουν ήδη υπολογισθεί ευεργετικά δεν λαμβάνονται υπόψη εν όλω ή εν μέρει, μόνο αν αυτό δηλωθεί υπεύθυνα από τον ενδιαφερόμενο – κρατούμενο.

Ο ανωτέρω ευεργετικός υπολογισμός ημερών φυλάκισης ενεργείται ως ακολούθως:  Σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα  συνιστάται Ειδική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα και καθορίζει δια πράξεώς της, βάσει των τηρουμένων  στοιχείων τις πραγματοποιηθείσες από κάθε καταδίκο κατά τον προηγούμενο μήνα ημέρες εργασίας, υπολογίζοντας αυτές  ευεργετικώς.  Η  Επιτροπή  δύναται  με αιτιολογημένη  απόφασή της να μην υπολογίσει ευεργετικώς τις συντελεσθείσες ημέρες εργασίας εν όλω ή εν μέρει, στην περίπτωση που ο κατάδικος τιμωρήθηκε πειθαρχικώς κατά την διάρκεια του μήνα ή εάν η απόδοσή του στην εργασία δεν υπήρξε ικανοποιητική. Επίσης η Επιτροπή δύναται  με αιτιολογημένη  απόφασή της να ανακαλέσει προγενέστερες αποφάσεις της περί ευεργετικού υπολογισμού εν όλω ή εν μέρει, στην περίπτωση που ο κατάδικος απέδρασε ή  αποπειράθηκε να  αποδράσει ή βιαιοπράγησε κατά υπαλλήλου της φυλακής ή  τιμωρήθηκε πειθαρχικώς για σοβαρά παραπτώματα με δόλια προαίρεση, στρεφόμενα κατά της ασφαλείας ή της περιουσίας του σωφρονιστικού καταστήματος.

Καλληδώνης Νικόλαος

Δικηγόρος

ΜΔΕ Αστικού και Ποινικού Δικαίου

nkallidonis@yahoo.com