ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΔΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΔΔΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Καταχώρηση 2012/12/28

Η Ελλάδα καταδικάσθηκε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α) για τις συνθήκες κράτησης  στις Φυλακές Κορυδαλλού και Ιωαννίνων για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Ειδικότερα στην υπόθεση Nieciecki vGreece (no. 11677/11), ο Πολωνός Otton Niecieki, ήταν προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού. Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες υγιεινής και τον υπερπληθυσμό των Φυλακών θεώρησε ότι υπέστη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και καταδίκασε την Ελλάδα στην καταβολή αποζημίωσης 5.600€.

Στην υπόθεση Tzamalis and Others vGreece (no. 15894/09), αιτούντες ήταν 14 Έλληνες και αλλοδαποί, οι οποίοι εκτίουν ποινές από 6 μήνες μέχρι 10 έτη στις Φυλακές Ιωαννίνων. Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τις συνθήκες υγιεινής και τον υπερπληθυσμός στις Φυλακές καταδίκασε την Ελλάδα και στην καταβολή αποζημίωσης ύψους από 5.000 έως 15.000€ για κάθε αιτούντα.

Δείτε τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ εδώ.