ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3838/2010 (ΝΟΜΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3838/2010 (ΝΟΜΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Καταχώρηση 2013/02/11

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’αριθμ. 460/2013 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της.

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπεται ότι η διαδικασία χορήγησης της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς έρχεται σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση βασίζεται σε τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού στην Ελλάδα, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο για συγκεκριμένο αριθμό ετών, ανυπαρξία καταδίκης για σοβαρά ποινικά αδικήματα) ενώ δε γίνεται εξατομικευμένη κρίση προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχει η ουσιαστική και βάσιμη προϋπόθεση του δεσμού του αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος.

Επίσης, αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής αλλοδαπών στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν προηγηθεί αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναστείλει τις διαδικασίες απονομής ιθαγένειας εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Χαρ. Αθανασίου είχε ανακοινώσει ότι εφόσον δημοσιευθεί η επίμαχη απόφαση, θα υπάρξει σχετική τροποποιητική νομοθετική παρέμβαση.

Για την περίληψη της απόφασης πατείστε εδώ