CIRCULAR 10/2013 OF THE PROSECUTOR'S OFFICE OF THE SUPREME COURT (AREIOS PAGOS) RELATED TO THE APPLICATION OF ARTICLE 8 PAR. 4 OF LAW 4198/2013 – TIME LIMITATION OF FINES IMPOSED WITH DECISIONS PERFORMED IN THE ARCHIVE ACCORDING TO ARTICLE 8 PAR. 4 OF LAW 4198/2013

CIRCULAR 10/2013 OF THE PROSECUTOR'S OFFICE OF THE SUPREME COURT (AREIOS PAGOS) RELATED TO THE APPLICATION OF ARTICLE 8 PAR. 4 OF LAW 4198/2013 – TIME LIMITATION OF FINES IMPOSED WITH DECISIONS PERFORMED IN THE ARCHIVE ACCORDING TO ARTICLE 8 PAR. 4 OF LAW 4198/2013

Καταχώρηση 2013/04/29

Σύμφωνα το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.4198/2013 παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων των πταισμάτων και των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, εφόσον έχουν τελεστεί μέχρι την 31-08-2013 και οι σχετικές δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου.

Περαιτέρω με το άρθρο 8 παρ. 4 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι ποινές στερητικές τις ελευθερίας διάρκειας μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του, παραγράφονται και δεν εκτελούνται, υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών και οι μη εκτελεσθείσες κατά τα ανωτέρω αποφάσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου».

Υπ’αριθμ. 10/2013 εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Με την υπ’αριθμ. 10/2013 εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διευκρινίστηκε ότι οι χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί αθροιστικά με στερητικές της ελευθερίας ποινές, οι οποίες εμπίπτουν στις κατά τα άνω προβλέψεις του νόμου, παραγράφονται και αυτές και τίθενται στο αρχείο. Το ίδιο έγινε δεκτό και  στην περίπτωση που έχει επιβληθεί αμιγώς χρηματική ποινή, οπότε και η σχετική απόφαση, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, τίθεται στο αρχείο, καθόσον, κατά τους ορισμούς του συγκεκριμένου νόμου, παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όλων των πράξεων (εκτός από τις εξαιρέσεις του νόμου) κατά των οποίων απειλείται χρηματική ποινή, η κατά τα άνω δε εξάλειψη του αξιοποίνου επέρχεται σε οποιοδήποτε διαδικαστικό στάδιο και πριν το αμετάκλητο της σχετικής απόφασης.

Τα ανωτέρω έγιναν δεκτά με βάση τον σκοπό του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος ήταν η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από ήσσονος κοινωνικοηθικής απαξίας, σύμφωνα με τη στάθμιση του νομοθέτη, ποινικών υποθέσεων.

Αντίθετη ερμηνεία

Επίσης κρίθηκε ότι η αντίθετη ερμηνεία των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου ενδεχομένως θα οδηγούσε αντιφάσεις, αφού θα ήταν δυνατό για την ίδια αξιόποινη πράξη, εκ του λόγου ότι η υπόθεση έχει εισαχθεί, λόγω ασκήσεως εφέσεως, στο ακροατήριο μόνο ως προς τη χρηματική ποινή, ο κατηγορούμενος να αθωωθεί και ταυτόχρονα η ίδια υπόθεση για την οποία έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή που δεν υπερβαίνει σε διάρκεια τους έξι μήνες, να έχει αρχειοθετηθεί. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάφου αντιβαίνει όχι μόνο στο γράμμα και στο σκοπό του νόμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με την αξιούμενη ευθυδικία, ως ειδικότερη έκφανση της γενικής αρχής της Δίκαιης Δίκης, που πρέπει να διατρέχει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης κα για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτή η ανωτέρω ερμηνεία.

Για το κείμενο της εγκυκλίου και παλαιότερες σχετικές εγκυκλίους πατήστε εδώ.

Καλληδώνης Νικόλαος

Lawyer

ΜΔΕ Αστικού και Ποινικού Δικαίου

nkallidonis@yahoo.com